Промени в изборните правила – как ще гласуваме на следващите избори?

Нужна е разяснителна кампания, твърди експерт

28.04.2021 | 14:10 Редактор: Калина Донкова

Необходимо е да бъде проведена адекватна разяснителна кампания за промените в изборните правила преди следващия вот. Това коментира в ефира на предаването „Директно“ Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и програмен директор на „Прозрачност без граници”.

Правната комисия в парламента прие на второ четене промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“. Очакванията са обаче при окончателното гласуване на текстовете в пленарната зала, част от измененията да отпаднат.

Следващите парламентарни избори трябва да бъдат организирани от нова Централна избирателна комисия. Съставът ѝ ще бъде намален от 20 на 15 души, които ще бъдат назначени от президента.

Отпада и лимитът за секции в зад граница, като вече ще има и избирателен район „Чужбина“.

Комисията прие и видеонаблюдение при отчитането на резултатите, а машинен вот ще има както у нас, така и в чужбина. Във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно.

Според Нушева освен кампания, насочена към избирателите, задължително трябва да бъдат проведени и обучения на Секционните избирателни комисии.

„Когато се правят промени в изборното законодателство, те трябва да се правят в спокойна обстановка, за да може да се огледат всички детайли от процеса. Да имаме ясно развита концепция какъв изборен процес искаме“, каза още тя.

Според нея, след евентуални следващи избори, предстоят нови промени в изборните правила.

Вижте целия разговор във видеото.