Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите

Аркади Шарков: Оказваме се в клопката на това тази година и догодина да не можем да пътуваме

15.03.2021 | 13:55 Редактор: Здравко Черкезов

Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите, ако се приеме придвижването в рамките на общността да става с ваксинационни паспорти. 

Причината е в ниския процент на ваксинирани в България след спирането на имунизациите с AstraZeneca и малкия брой на ваксинираните с препаратите на Pfizer и Moderna.

"Всъщност, със спирането на ваксинациите с AstraZeneca, с малкото количество ваксини, защото все пак и от Pfizer и от Moderna има малко количество, се оказваме в клопката именно на това тази година и догодина да не можем да пътуваме, ако бъдат въведени тези ваксинационни паспорти", каза Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Един от първите лидери в ЕС, който заговори за необходимостта от ваксинационните паспорти, е австрийският канцлер Себастиян Курц. Той направи предложението си към евролидерите още преди три седмици. Сега обаче и в Австрия темпът на ваксинация спада след спирането на имунизациите с една от партидите на AstraZeneca след смъртен случай. 

"Хората са притеснени, разделени са общо взето на две части - едните казват, че няма значение с какво ще се ваксинирам, другите си отлагат часовете за ваксинация и казват, че с AstraZeneca няма да се ваксинират. Конкретно говоря също и за мои колеги", сподели медицинската сестра във Виена Мартина Боянова.

И докато у нас, преди спирането на ваксинациите с AstraZeneca хората имаха достъп до три вида ваксини, то в Китай препаратите срещу Ковид-19 вече са повече от пет. Освен че страната е с много бързи темпове на ваксиниране, там вече здравният статус на хората се определя от така наречените зелени кодове.

"Това е здравен код, който всеки има на телефона. Този код може да се покаже на границата, че си здрав, че си се ваксинирал, и да се пътува с него, което е една стъпка напред. Разбирам защо в Европа това е дискусионно, защото чрез този код се следи и се вижда дали не се нарушават човешките права", каза директорът на българско училище в Шанхай Димитър Владиков. 

Предложението на Китай към страните от ЕС и САЩ е навсякъде, където се ваксинират, е да се унифицират тези паспорти, така че да могат да бъдат признати за целия свят. 

И докато бъде взето решението ще има ли и от кога ваксинационни паспорти за пътуване в Европейския съюз, можем единствено да чакаме и да бъдем позитивни.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК