България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спирането на ваксинирането - клопката, която може да ни лиши от скорошни пътувания

Казусът отново се политизира, каза икономистът Аркади Шарков

15.03.2021 | 09:46 Редактор: Юлия Христова

Ще успеем ли да се справим с икономическите последици от пандемията?

Ние вече сме в криза, друг е въпросът с каква скорост се движим. Говорим за бавно снижаване, както и за бавно качване, всячески банкерите опитват да намалят остротата им. Това каза за "България сутрин" икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

По думите му решенията за мерките бяха определяни от Министерството на здравеопазването, но когато времената станали по-тежки били прехвърлени върху РЗИ.

"Казусът отново се политизира. В немалка степен лечебните заведения постигнаха това да определят чисти коридори. Отново децентрализацията ще се превърне в централизирано решение като ефекта на доминото", обясни събеседникът. 

Според Шарков ефектът от споровете между отделните лица, свързани с управлението на пандемията, както и липсата на предвидимост, отново води до проблеми за бизнесите.

"Когато говорим за повишаване на случаите със заразени, не знаем кои са най-големите опасности за разпространение на Ковид-19. В България такъв анализ липсваше - не са фитнесите - училищата са, не са училищата - ресторантите са... Със спирането на ваксинирането с AstraZeneca и малкото количество останали ваксини се оказваме в клопката да не можем да пътуваме скоро, ако бъдат въведени ваксинационни паспорти", допълни Аркади Шарков.

Той е на мнение, че казусът не е само за България, а за целия ЕС - до каква степен ще има разбиране за солидарност.

"Ролята на всеки държавен лидер е да осигури добруването и възможността на пътуване на гражданите си", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
лобизъм
преди 3 години
Над 10 страни в Европа спряха ваксинирането с AstraZeneca. Това случайно ли е? Ние опитни мишки ли сме или заложници на нечии лобистки интереси? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Еййй, как плашат хората... или се ваксинирайте, ли няма да пътувате. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години