Борисов за забавянето на ваксините: Да не се опитват да ни прехвърлят вина

Ваксинацията пък може да бъде подновена в края на идната седмица

14.03.2021 | 13:45 Редактор: Радостина Димитрова

Ръстът на заразени с Ковид-19 у нас продължава и вече се наближава най-високите нива от втората вълна на заразата. Ваксинацията пък може да бъде подновена в края на идната седмица. Тя спря след смъртен случай в Пловдив, а резултатите от проверката се очакват. 

Ваксинацията може да бъде подновена още в четвъртък, след като се произнесе Европейската агенция по лекарствата, заяви здравният министър. Тя започна след смъртен случай на ваксинирана жена в Австрия. В България също има проверка след смъртен случай в Пловдив.

"От компанията AstraZeneca излязоха с официална позиция, че няма повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения от техния продукт", заяви проф. Ангелов.

Броят на случаите на подобни събития не е по-висок, отколкото този, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население, пише още в позицията. Анализът е направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината.

Вчера шест страни-членки, сред които и България, поискаха от Европейската комисия да гарантира, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на държавите. Еврокомисията защити действията си, като отбеляза, че принципът се спазва, но че държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, имат право да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

"Да не се опитват да ни прехвърлят вина, ние сме поръчали от всички видове, а те не ги доставят. Само Moderna си спазват", посочи премиерът Бойко Борисов.

"Проблемът е, че не идват навреме, ние сме сключили договори", коментира още здравният министър.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франц Тимерманс допусна в интервю, че грешки в поръчките на ваксини е допуснала както Еврокомисията, така и държавите-членки.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
далавери
преди 3 години
Постоянно се мъчат да ни лъжат и заблуждават! Сигнализирай за неуместен коментар