AstraZeneca с ново изявление: Ваксината не показва повишен риск от тромбози

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, казват от компанията

14.03.2021 | 13:10 Редактор: Радостина Димитрова
AstraZeneca с ново изявление: Ваксината не показва повишен риск от тромбози

Ваксината на AstraZeneca не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Това се казва в изявление на компанията. 

Ето и пълния текст:

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу Ковид-19 на Оксфорд - AstraZeneca, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу Ковид-19 на Оксфорд - AstraZeneca не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Внимателният  преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава и AstraZeneca има ангажимента да споделя тази информация незабавно.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу Ковид-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК