ЕС остава водещ доставчик на ваксини: Колко получават отделните страни

ЕК удължи до края на юни механизма за прозрачност и разрешения за износ

11.03.2021 | 17:10 Редактор: Юлия Христова
ЕС остава водещ доставчик на ваксини: Колко получават отделните страни

Европейската комисия удължи до края на юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини срещу Ковид-19. Това е следствие от постоянното забавяне на някои от доставките на ваксини за ЕС.

ЕС продължава да бъде водещият доставчик на ваксини по света. Шест седмици след стартирането на този механизъм са удовлетворени 249 искания за износ към 31 различни страни за общо 34 090 267 дози, тъй като те не застрашават договорните ангажименти между ЕС и производителите на ваксини. Само една заявка за износ не беше удовлетворена.

Основните дестинации за износ включват Обединеното кралство (с приблизително 9,1 милиона дози), Канада (3,9 милиона), Мексико (3,1 милиона), Япония (2,7 милиона), Саудитска Арабия (1,4 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Сингапур (1 милион), САЩ (1 милион), Чили (0,9 милиона) и Малайзия (0,8 милиона).

Този механизъм за разрешаване на износ се прилага само за износ от компании, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване (ПСЗ). Тези ПСЗ ангажират производителите на ваксини да доставят на държавите членки на ЕС предварително уговорен брой ваксини. Механизмът предвижда разрешения за износ на ваксини Ковид-19 извън ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК