Имунизират записалите се в е-регистъра, но без избор на ваксина

Наличен е само препаратът на АstraZeneca

11.03.2021 | 13:37 Редактор: Ралица Братанова

Започна ваксинацията на записалите се в електронния регистър. Елена Цонова се нареди на опашката пред спешния център "Пирогов" в столицата още сутринта, въпреки че там няма посочената от нея при записването за имунизация ваксина.

"Посочих на Pfizer или на Moderna, но не успяхме и ни се обадиха за AstraZeneca вчера. Взех решение, че по-добре нещо, отколкото нищо", сподели тя.

Елена не е единствената, на която се налага промяна по време на ваксинацията. Мястото, където Таня Атанасова е трябвало да получи първата доза, е било сменено в последния момент. Тя не е получила уведомление за промяната, разбрала е случайно, като е влязла сутринта в системата. 

При Общо 2400 ваксини разпределени ваксини за кабинетите за имунизации и същият брой желаещи да се ваксинират, пред най-големия имунизационен кабинет, който е открит в държавната болница в Бургас, нямаше никой. 

Първият записан пациент беше едва за 10:00 ч. Според РЗИ-Бургас причината е, че половината от записалите се не искат да се ваксинират с AstraZeneca, която е единственият им вариант сега. 

"Не отказваме ваксинация, има желание обаче, ако те твърдо са желали някаква друга ваксина, различна от наличната нека се обадят в медицинския център, ако имат някакво желание следващата седмица или по-следващата и има налични дози ще бъдат ваксинирани", коментира д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ-Бургас.

Паралелно с ваксинацията на записалите се в електронния регистър продължава и поставянето на дози на всеки, който свободно отиде и се нареди пред имунизационните центрове в страната. 

Вижте повече в репортаж на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК