Израел: Ваксината на Pfizer драстично намалява заболеваемостта

Ефективността на препарата в страната е била най-малко 97%

11.03.2021 | 16:16 Редактор: Никола Симеонов
Израел: Ваксината на Pfizer драстично намалява заболеваемостта

Израелското министерство на здравеопазването публикува съвместно изявление с Pfizer Inc. и BioNTech SE, в което се казва, че доказателствата показват, че ваксината срещу Ковид-19, разработена от двете компании, намалява драстично процента на заболеваемост.

"

Ефективността на ваксината е била най-малко 97% срещу симптоматични случаи на Ковид-19 в Израел, срещу хоспитализации, тежки и критични хоспитализации и смъртни случаи. Освен това анализът установява ефективност на ваксината от 94% срещу асимптоматични инфекции на коронавирус (SARS-CoV-2)", се отбелязва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

Ефективност на ваксината от 94% за предотвратяване на асимптоматични инфекции означава, че тя може значително да намали предаването на заразата.

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше одобрена в Израел на 6 декември миналата година за всички лица на възраст над 16 години.

Представеният днес последен анализ също така показва реални доказателства за ефективността на ваксината срещу силно инфекциозния вариант на Ковид-19, открит за първи път във Великобритания, известен като B.1.1.7, като повече от 80% от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били с варианта B.1.1.7., предаде БНР.

В Израел имаше само ограничен брой инфекции, причинени от така наречения южноафрикански вариант - известен като B.1.351, така че последното проучване не беше в състояние да оцени ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу този вариант на коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК