Имунизационните паспорти – повод за надежда или повод за безпокойство?

Изглеждат все повече като неизменна част от връщането ни към нормалното

14.03.2021 | 12:10
Имунизационните паспорти – повод за надежда или повод за безпокойство?

След една година на отменени концерти, спортни събития и ограничени пътувания имунизационните паспорти може би са част от връщането към нормалното.

Предпоставката е ясна: дигитален или хартиен документ ще посочи дали хората са получили ваксина срещу Ковид-19, или в някои случаи – дали наскоро са тествани отрицателно за коронавирус. Това може да им позволи да пътуват по-свободно в рамките на своите общности, да влизат в други страни и да се занимават с развлекателни дейности, до голяма степен отменени по време на пандемията.

Несъмнено имаме желание да се върнем към нормалното възможно най-бързо. За туристическата индустрия, в която загубите поради Ковид-19 се изчисляват на над 1 трилион щатски долара, възобновяването на пътуването би било така необходимото облекчение. Дори за тези, които могат да пътуват по време на пандемията, при пристигане в повечето страни се изискват значителни ограничения, често включващи карантина до 14 дни.

Имунизационните паспорти могат да позволят на семейства, разделени поради вируса, да се съберат отново.

Един от изпълнителните директори на Новозеландските авиолинии казва пред британския вестник "Гардиън": Наш приоритет е да вдъхнем увереност на хората, че пътуването всъщност е безопасно. Използвайки приложението, клиентите могат да са сигурни, че всички на борда отговарят на същите правителствени здравни изисквания, каквито самите те изпълняват.

Паспортите могат също да отворят вратата към ежедневните занимания, които изглеждаха нормални преди пандемията. В Израел - страната с най-бърз темп на ваксиниране, на гражданите с имунизационен "зелен паспорт" ще бъде разрешено влизане във фитнес зали, хотели, концерти и заведения за хранене на закрито.

А някои работодатели обмислят да изискват доказателство за ваксинация от работниците, за да се върнат те на работа. Предполага се, че примамката на имунизационните паспорти може да доведе до повече желаещи да се ваксинират, пише theconversation.com

Обединеното кралство прояви интерес към идеята за имунизационните паспорти, а 27-те държави членки на Европейския съюз обмислят някаква форма на система за сертифициране на ваксинираните хора, която да позволи по-лесно трансгранично пътуване в ЕС.

Имунизационните паспорти могат да предизвикат неточна представа за нивото на риска от населението. Все още не е ясно колко дълго продължава имунитетът. Не е ясно също така до каква степен е ограничено предаването на вируси, след като човек бъде ваксиниран. Засега органите на общественото здравеопазване продължават да настояват ваксинираните лица да носят маски и да спазват дистанция на публични места, особено ако взаимодействат с неваксинирани хора.

Тези препоръки доведоха до опасения, че ваксинираните туристи, клиенти на заведения и на магазини могат да действат по начини, които са рискови за неваксинираните работници в различните сфери, с които си взаимодействат.

Съществуват и опасения относно поверителността на имунизационните паспорти, които се предлагат предимно в цифров формат.

В Обединеното кралство предложения сертификат за поставена ваксина ще бъде под формата на приложение, което може да бъде сканирано, за да се получи достъп до ресторанти и заведения. Това предизвика опасения, че цифровите паспорти могат да нарушат правото на неприкосновеност на личния живот и на свободата на движение.

Страни, които се нареждат на ниско място в световните индекси на свобода, като Бахрейн, Бруней и Китай, също използват приложения, често с обезпокояващи последици. В Китай беше установено, че приложението е свързано с правоприлагащите органи, и когато хората се регистрират на различни места в града, местоположението им се проследява от софтуера.

Въпреки положителните страни на имунизационните паспорти, тези опасения остават. СЗО призова нациите да гарантират, че ако бъдат приложени, имунизационните паспорти няма да станат причина за "увеличаване на неравенството в здравеопазването или увеличаване на цифровото разделение".

Опасността е в това, че досега на всеки етап пандемията е разкривала неравенствата на обществото. Имунизационните паспорти може да допринесат за запазването на тези неравенства.

Автор: Мая Божинова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК