ЕС е далеч от издаването на ваксинационните паспорти

Зависимите от туризма икономики настояват за бързото им въвеждане

03.03.2021 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
ЕС е далеч от издаването на ваксинационните паспорти

На Европейския съюз ще му отнеме месеци да издаде сертификати за Ковид-19, което повишава риска от поредния изгубен туристически сезон за авиационната и хотелиерска индустрия на Блока, съобщава Bloomberg.

Техническата работа по цифрова платформа за удостоверяване на здравния статус на пътуващите може да отнеме три до четири месеца, стана ясно по време на брифинг в Брюксел.

Системата, разработена от Европейската комисия, ще докладва, че притежателите на подобни сертификати наскоро са тествани отрицателно, ваксинирани са или имат антитела след прекаран Ковид-19.

Зависимите от туризма икономики като Гърция настояват за бързото им въвеждане, за да се даде възможност за възстановяване на пътуванията и други дейности като посещаването на заведения, поне за част от населението. Франция и Белгия оказаха съпротива, позовавайки се на опасения, включително неприкосновеност на личния живот и справедливост.

Авиокомпаниите и хотелите също настояваха за облекчаване на ограниченията, които бяха затегнати през последните няколко месеца, дори когато разпространението на ваксините напредва.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК