Как въвеждането на ваксинационните паспорти може да бъде законно

Към настоящия момент има различни проекти за издаването на такива

10.03.2021 | 12:26 Редактор: Юлия Христова
Как въвеждането на ваксинационните паспорти може да бъде законно

Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на ваксинационните паспорти, което е съобразено с определени критерии. Това важи само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един подобен документ и какви ограничения залага. Това заяви адвокат Калина Михайлова в предаването "Бизнес старт" на телевизия Bloomberg.

"Личните права, правото на личен живот, правото на придвижване – това са права, които всеки един гражданин на ЕС и на света е абсолютно облагодетелстван да притежава и  да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел – да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша цел“, поясни адв. Михайлова.

"В този смисъл могат да бъдат ограничени правата, но само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един ваксинационен паспорт и какви ограничения залага. Колкото по-конкретно тези неща бъдат описани и съобразени с действащите конвенции за защита правата на човека и правилата на Световната здравна организация, толкова по-ясно ще бъде какво носи на гражданите този документ и какво им взима“, допълни тя.

"Ако бъде ограничено правото на придвижване само във връзка с поставянето или не поставянето на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали поради здравословна причина като придружаващо заболяване, както и за тези, които попадат извън възрастовата група за поставянето й“, казва адв. Михайлова.

По думите ѝ към настоящия момент има различни проекти и обсъждания за издаването на ваксинационен паспорт, като в ЕС се коментират основно три варианта.

"Подобен документ ще бъде издаван във връзка с вече поставена ваксина. Възможно е с него да се сдобият и хора, които са изкарали Covid и са изградили естествен имунитет в резултат на инфекцията. И третата възможност е да е предназначен и за лицата, които дори и да искат да им бъде поставена ваксина, това не би било правилно съобразно техният здравен статус.“

Тя подчерта още, че у нас коронависурната ваксинация е на изцяло доброволен избор, пише bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години