Онлайн обучение, маски на открито... Вижте какви мерки въвеждат по места

Толкова либерални ограничения никъде не е имало

10.03.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

В няколко области кризисните щабове вече решиха да затегнат мерките. Спиране на плановия прием или разкриване на още интензивни легла подготвят лекарите в София, Плевен, Бургас, Сливен, Ямбол, Благоевград, Пловдив и Кърджали. 

В столицата ще има затягане на мерките. Учениците от 5 до 12 клас минават в онлайн среда в София, Бургас, Шумен и Благоевград. А ресторанти, заведения и казината ще затварят с час по-рано в София, Шумен и Благоевград. В Плевен МОЛ-овете остават затворени. 

"Има един хаос и един двоен стандарт, в момента произтича от това нещо. Ние не сме чиновници от 8 до 5 да изгасим лампата и да си тръгнем", казва управителят на МОЛ Владислав Монов.

"Заредили съм стока за десетки хиляди левове, която ние ще трябва да изхвърлим", споделя собственикът на заведение Огнян Георгиев. 

Моловете затварят и в Благоевград. В Бургас също решиха да затворят търговските центрове, но 5 часа по-късно отмениха решението си. 

Според собственици на заведения, ако мерките не бъдат въведени със заповед на здравния министър за цялата страна, бизнесът не може да се възползва от финансовите помощи. Част от ресторантьорите са категорични, че няма да затворят обектите си. . 

"Тези бройки по никакъв начин не сме ги предизвикали ние. Както казахме и преди, и здравният министър го каза, със затваряне пандемията няма да се пребори", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Според него, ако мерките са по места, а не със заповед за цялата страна, бизнесът не може да се възползва от финансовите помощи. 

Част от учителите обаче настояват затварянето на училищата да се случи максимално бързо. 

"Вирусът се разпространява, дори и да има нужната дистанция и да се спазват мерките от гледна точка на маски. При положение, че помещенията не са добре вентилирани, рискът от заразяване в класните стаи е много голям", изтъкна Лилия Стоянова от "Учители за безопасно образование".

Здравният министър пристигна в Бургас, където подкрепи Регионалната здравна инспекция да затегне мерките. Според него принципът за въвеждане на локалните ограничения е единствения начин те да бъдат справедливи. 

"Толкова либерални мерки никъде не е имало. И аз мисля, че с локалните действия, които трябва да приложат кметовете при червените зони, могат локално да ги прилагат и хората да живеят нормално", заяви премиерът Бойко Борисов.

Маски на открито най-вероятно ще бъдат отново задължителни за Плевен и Бургас, в Кюстендил мярката дала резултат и там ограничението пада.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК