България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алибегов: Заведенията няма да понесат ново затваряне, хората остават на улицата!

"Обезщетенията закъсняват, много колеги взеха заеми", посочи председателят на БАЗ

10.03.2021 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти обмислят затягане на мерките с цел ограничаване на заразата от коронавирус. Отново фокус е поставен върху заведенията. Готов ли е браншът да затвори само седмица след като започна работа след месеци пауза? "Не заменяме свободата си",категорични са ресторантьорите.

"Повечето колеги отвориха на 3-4 март, голяма част все още не са отворили, няма и да отворят. Тези бройки (на заразените - бел. ред.) не сме ги предизвикали ние. Със затваряне пандемията няма да се пребори, в Европа вече се говори за български модел. Лекарите казват, че са нужни до 4 седмици да се установи какви са ефектите след отварянето. Редно е да кажем, че 3400 са оздравелите днес, защото това не се споменава", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Според него е изключително тревожно, че РЗИ по райони ще имат право да затварят. Когато РЗИ в даден град затвори заведенията, няма никакъв механизъм за обезщетения, алармира Алибегов. И подчерта, че ако РЗИ в София затвори заведенията, хората, които работят в бизнеса, ще останат без абсолютно никакви помощи. И в момента помощите за изминалите месеци закъснявали.

"Едно отваряне на заведение е нещо много скъпо. Много колеги са взели заеми и кредити, за да могат да отворят на 1 или 3 март. 10 дни по-късно да затваряме отново - това е абсолютно недопустимо. Това иде ми, дойде ми, просто няма как да се случи. Хората са заредили стоки, върнали са персонала от провинцията. Не мисля, че някой вече ще понесе това нещо. Хората остават на улицата без обезщетения. Този път колегите няма да се подчинят на рестрикции, които са здравно необосновани", настоя Алибегов в ефира на "България сутрин".

Председателят на БАЗ добави, че от 13 март 2020 г. нощните заведения са работили общо 3 месеца. Ще бъдат обезщетени за 2-3 от общо 12 месеца, посочи той.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много е тъжно, но това е неизбежен момент. Не само ресторантите са отживелица и други сфери ще претърпят подобни катаклизми. Сигнализирай за неуместен коментар