"За" и "против" затягане на мерките: Секторите с разнопосочни мнения (ОБЗОР)

Докато заведенията са категорично против, учители настояват за нови ограничения

09.03.2021 | 18:30 Редактор: Ралица Братанова

Заради по-бързото разпространение на британския вариант на Ковид-19 прогнозите на математиците са за задаващи се тежки седмици. 

"Тенденцията на базата на това, че няма мерки в момента, това че отвориха ресторантите, което ще налее още масло в огъня, тенденцията е, че ще се разраства, много по-бързо се случват нещата с британския щам", прогнозира Антони Рангачев.

И ако не се предприемат мерки, има опасност да достигнем броя хоспитализирани от предишната вълна, предупреждава математикът. 

Затягане на мерките искат и лекарите от спешната помощ. Според тях разкриването на допълнителни ковид легла, ще бъде за сметка на затварянето на други отделения. 

"Не се носят маски, не се спазва дистанция. Започва един безумен Декамерон, който ни плаши. Ако стигнем повече от 4-5 хиляди на фен заразени, това значи след 2 седмици запълнени болници", коментира Десислава Каталиева.

За връщането на учениците в дистанционна форма на обучение се обявиха и учители. Техните притеснения са, че продължава да расте броят на активните случаи и хоспитализираните, а голяма част от учителите все още не са ваксинирани. 

Идеята на здравните власти за затягане на мерките обаче, срещна отпор от страна на ресторантьорския бранш. Според тях мерките при тях са достатъчно затегнати и не трябва да им се налагат по-строги. 

"При нас заведенията работят на 50 процента от капацитета и с вечерен час. Другата част от нашите заведения не са работили вече 4 месеца и половина, говорим за нощните заведения", коментира Пламен Петров от БАЗ.

От Българска асоциация за здраве и фитнес също излязоха с позиция относно намеренията на здравните власти за ограничаване на спортните зали. 

"Имайте предвид, че ако след предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор Здраве и спорт".

А мненията на хората за нови по-строги мерки са разнопосочни.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК