Третата вълна предизвика спорове около затягането на мерките

Здравните власти обмислят нови ограничения, но тази идея не се хареса на ресторантьорския бранш

09.03.2021 | 13:52 Редактор: Здравко Черкезов

Продължава тревожното покачване на броя на новозаразените с коронавирус. Заради по-бързото разпространение на британския вариант на Ковид-19 прогнозите на математиците са тежки за следващи седмици.

"Ще става зловещо. Без никакво преувеличение, видяхте данните за вчера - 3000 новозаразени, покачване на починали. Тенденцията е, че ще се разраства, много по-бързо се случват нещата с британския щам и ако не се предприемат мерки има опасност да достигнем броя хоспитализирани от предишната вълна", предупреждава математикът д-р Антони Рангачев.

"Трябва да се взимат мерки и то много бързо, за да се предотврати колапса на здравната система. Ние сме много близко да изравним броя хоспитализирани в болници от есента - 7 200 човека, до една седмица може би ще го стигнем," допълва д-р Рангачев

Затягане на мерките искат и лекарите от спешната помощ. Според тях разкриването на допълнителни Ковид легла, ще бъде за сметка на затварянето на други отделения, пренасочване на медици от едни структури към други и тяхното изнемогване.

"Не се носят маски, не се спазва дистанция. Започва един безумен "Декамерон", който ни плаши. Ако стигнем повече от 4-5 хил. на ден заразени, това значи след 2 седмици запълнени болници. Министерството казва, че легла има - легла ще се разкриват, но на каква цена ще бъдат това. Трябва да се ограничат местата, където се събират много хора, и ако се събират такива хора, те трябва да се спазват мерките. Местата, където не може да се носи маска и да се спазва дистанция, са заведенията, фитнесите - местата, които и в цял свят учените са доказали, че се разпространява най-много вируса", обясни д-р Десислава Кателиева.

Здравните власти обмислят нови ограничения за фитнесите, моловете и ресторантите, както и възможност учениците да се върнат към онлайн обучението. Тази идея обаче не се хареса на ресторантьорския бранш, които излязоха с позиция срещу новите идеи на държавата.

Позицията на СЗБ и БАЗ:
"Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си."

До дни здравните власти трябва да решат дали ще се налагат нови мерки в най-засегнатите от коронавируса области в страната.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
спорове не може да има за един интелигентен човек. как е по европа и света? затворено здраво, ама като казвам здраво , значи здраво - вечерни часове, ресторанти ли, молове ли? хората са много по умни от нас, тук ние се правим на велики...хора умират всеки ден от вируса - здравите мерки са неизбежни и задължителни! Сигнализирай за неуместен коментар