Неврохирург за спиране на плановите операции: Неуместно и не трябва да се прави

Електронният регистър е добра идея, но за един възрастен човек е невъзможно да стане, каза проф. Васил Каракостов

04.03.2021 | 21:55 Редактор: Радостина Димитрова

Броят на заразените се увеличава, а болниците започват отново да се пълнят. Ще спрат ли пак плановите операции в болниците заради третата вълна на коронавируса? Питаме началникът на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” проф. Васил Каракостов

"Броят на болните расте, на хоспитализираните расте, на неоцелелите намалява. Това с британския вирус не ми се струва реално математически. Аз не мога да откажа на пациента. Има невероятен наплив на пациенти, препълнени са болниците и хората са доста над критичния стадий, което води до по-голям ресурс и престой, и по-голям вероятност от фатален изход. За мен спирането на планови операции не е уместно и не трябва да се прави." Това заяви началникът на Клиниката по неврохирургия към университетската болница "Свети Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него дори да има "зелени коридори", ваксините не са достатъчни.

"Няма значение дали е "зелен", "червен", "син", няма ваксини. За мен проблемът е в това, че няма ваксини и тези, които идват, са много малко", посочи проф. Каракостов и допълни:  "би трябвало дори да се потърси отговорност за това, не може да се държат хората в шах".

"Ваксината е единственото оръжие досега и то не само аз мисля така. Електронният регистър е добра идея, но за един възрастен човек е невъзможно да стане, има пропуски в организацията", подчерта неврохирургът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се използва всеки препарат, който е показал над 80% ефективност, а не само да се чакат одобрените.

"Начинът на информиране на населението не беше подходящ, започна със знакови фигури. За мен знакова фигура е Христос, всички други сме хора. Трябва да се обясни на хората, че това е начинът да се предпазят", отбеляза проф. Каракостов.

Той коментира решението на политическите сили да включат в листите си специалисти медици.

"Време беше да се потърсят свежи сили в партиите, разбира се, че е добър избор, поне от хората, които познавам, не виждам недостойни хора", заяви той добави: "разчитам, че колегите познават недъзите на здравната система и могат да излязат с общо становище какво да се направи, но няма никаква воля за промяна в здравеопазването, защото сегашният модел устройва много хора, но не и тези, които работят в него".

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК