Ангелов: Всеки ден се борим с лъжи, конспирациите създават страх

Българският модел работи, категоричен е здравният министър

04.03.2021 | 11:11 Редактор: Тодор Петров
Ангелов: Всеки ден се борим с лъжи, конспирациите създават страх

"Почти всеки от нас има близки, които са заразени и познава семейство, което е загубило свой близък. Страхът беше много голям. По-голям е страхът, който се създава от неверните новини и конспиративните теории. Именно тези теории достигат бързо до възрастните хора", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Срещаме трудности да убедим нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е спасението на българския народ. Всеки ден се борим с лъжи. Много е трудно и няма да се откажем да го правим, но страхът е този, който налага на всеки от нас да вярва на медиите, които разпространяват истината. Страхът започва там, където свършва истината. Ако някой се опитва да използва тези данни, за да ги направи угодни за самия него, това за мен граничи с престъпление.", настоя той.

По думите му всеки четвъртък от НОЩ дават истината, без да я шлайфат и да я политизират. Министър Ангелов обясни и защо се стигна до смесване на фазите от ваксинационния план.

"Имахме ваксини във фризерите и чакахме хората от първа и втора фаза. Стартирахме и трета фаза. Паралелно с това хората, които трябваше да дойдат на определените дати, не идваха. Оставаха дози във флаконите, ваксините стояха неупотребявани, България изоставаше във ваксинационния си план. Нашето решение беше да отпушим процеса на ваксинация. Голяма част от хората стояха и чакаха да видят какво ще се случи с ваксинираните, колебанието беше много голямо. Отчитам като постижение обръщането на тенденцията", каза той.

Фирмите не си изпълняват договорите и това е довело до проблема с ваксинирането на хората от фазите и "зелените коридори", убеден е министър Ангелов.

"Българският модел работи, защото с тези по-меки мерки постигнахме завидни резултати. Другите държави с много по-тежки мерки не могат да ги постигнат. Имаме самочувствието, че знаем какво правим. Хората се връщат към нормалния си живот независимо от ограниченията", подчерта той.

Здравният министър помоли политиците и журналистите отправната точка да остане здравето на хората, а не изборите след месец. 

Според проф. Ангелов е една голяма лъжа тезата, че има забрана за празненства на Шипка за 3 март и има опит за карантиниране на националната памет. 

"Или президентът лъже, или лъжат президента. Къде имаше забрана, имаше ли пропускателен пункт, имаше ли органи на РЗИ, кой беше наказан за това, че е там?! Когато се изричат толкова много лъжи, започвам да разбирам обикновените хора кое ги отвращава в политиката", настоя той.

Не са водени разговори за получаване на ваксини от Израел, посочи още министър Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Костова
преди 3 години
Всеки ден по медиите, отговорни лица изричат лъжи и заблуди! Затова вече никой не ви вярва! Например, казахте, че при над 200 на 100 хил. заболели ще се вземат ограничителни мерки! Къде са мерките, г-н министър? Защо медицинските съображения робуват на политическите? За какво служи НОЩ, щом се взимат само политически решения? За какъв български модел говорите? Няма никакъв модел. Вие се движите след пандемията... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Верно всеки лъже както му падне Сигнализирай за неуместен коментар