Доц. Кунчев: След британския щам чакаме южноафриканския и бразилския

"Премълчаването на информацията би било престъпление", заяви главният държавен здравен инспектор

04.03.2021 | 10:40 Редактор: Никола Симеонов
Доц. Кунчев: След британския щам чакаме южноафриканския и бразилския

"14 дневната заболеваемост в България достигна 285 на 100 хил. Това ни отрежда 18-то място в ЕС и 5-то място на Балканите. Ако имахме заболеваемостта на Чехия, ние днес можехме да имаме 12 хил. случая. Това възможно ли е да се случи - да, но не е задължително. Дали ще има върхове третата вълна, зависи от всеки един от нас", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му се прави разлика на заболеваемостта в различните региони, което налага регионален подход - в Кюстендил заболеваемостта е 487 на 100 хил. а в Търговище има 26 на 100 хил

"Днес щабът в Бургас е взел решението да отмени плановия прием и дейност. Напълно оправдано решение, ние заставаме зад него. Препоръчвам и на другите щабове, специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София, също да го направят. Там където има много лечебни заведения, както е София, не е задължително това да бъде във всяко едно от тях. Тези, които са най-натоварени, защото хоспитализираните минаха 5 000, трябва да могат да приемат повече хора", обясни доц. Кунчев.

И изтъкна, че ръстът на заболелите се дължи именно на британския вариант на вируса.

"След него идва южноафрикански вариант, след него идва бразилски вариант, има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант, рано е да се плашим. А тук трябва да си зададем въпроса - даването на тези данни плашене на хората ли е? Няма ли да е престъпление срещу общественото здраве да си премълчим?", заяви главният държавен здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
georgievrosen011@gma
преди 2 години
Да каже кога ще дойде българския,ха-ха-ха. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гръцкия и австралийския? Сигнализирай за неуместен коментар