Кунчев: Пикът на новата вълна ще е преди изборите

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем "довиждане" на епидемията

14.02.2021 | 14:50 Редактор: Ралица Братанова
Кунчев: Пикът на новата вълна ще е преди изборите

"Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни. Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби". Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“, каза той.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

"По повод ваксината на AstraZeneca следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании", допълни доц. Кунчев.

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи.

Той изрази мнение, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

"Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира", каза Кунчев.

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем "довиждане" на епидемията, но "това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Чапкънин
преди 5 месеца
Съд, присъда и затвор за този манипулатор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Така ще е, защото ще се отворят ресторанти, деца ще ходят на училище ...наистина може да стане страшно... Сигнализирай за неуместен коментар