Борисов: Ресторантите задължително отварят на 1 март

Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици, коментира премиерът

14.02.2021 | 09:39 Редактор: Ралица Братанова

От утре всички деца в малките населени места ще учат присъствено, а от началото на март врати ще отворят заведенията за хранене. Независимо от броя на заразените.

"Повече по тая тема няма да се говори До тогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици, така че първи март в заповедта – то е казано, но да знаят. На нас също ни липсват, но още 14 дена трябва да издържим заради вас", коментира премиерът.

  Освен за бизнеса, ограниченията падат и за част от учениците. Въпреки отпадането на ограниченията, болниците са готови за нова вълна. 

До края на месеца ще бъдат изплатени допълнителните средства към медиците на първа линия, определени от държавата. В момента страната ни е на едно от последните места в Европа по заболеваемост, но сред държавите с най-либерални мерки.

"На всеки европейски съвет настоявам да се въведе единен медицински протокол, Една държава затваря граници, едни искат PCR, други не искат. Хората могат да направят съпоставка колко либерални са нашите мерки. Изключвам ресторантите и нощните заведения, всеки има бизнес и иска да си го развива. Колкото по-бързо ги отворим, толкова по-добре", каза още Борисов.

В Исперих премиерът се срещна с д-р Абдулах Заргар, на който беше предоставено българско гражданство, за да може да ръководи здравното заведение в града. По-късно той посети християнски и мюсюлмански храмове в Разград, които се ремонтират с общо 2 млн. и 100 хил. лв, предоставени от държавата. 

Междувмренно президентът Румен Радев сподели премиерския призив: да не бъдат използвани децата им. Но изрази резерви към искреността на подкрепата на Борисов .

"Аз мисля, че това е театър за наивници. Знам много добре откъде идват атаките към мен и моето семейство. Но да: категорично в тази битка, която се води. Българите от месеци протестират под прозорците, но там няма никой", посочи президентът.

Протест посрещна премиера във Варна по време на освещаването на новия храм в града.  

От там дойде и задочният отговор на президентските критики.

"Едни, докато зарязват лозички, говорят глупости, ние правим днес и в Разград страхотна църква", заяви премиерът.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Педизборната кампания започна...искате ресторанти ето ви ги ...ама като се разболеете не съм ви виновен...и ще е прав човека...тогава всеки ще си прави своя избор. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еее, щом Борисов е поръчал да е минала вълната, ще е минала! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
elenanikolova60@abv.
преди 3 години
Как стигна до Исперих през разбитите ни пътища ??? Харесаха ли им дупките на Североизтока ? :D Сигнализирай за неуместен коментар