Кунчев: Проблемът не е в "зелените коридори", а в забавените доставки

Той подчерта, че ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнат до ново затягане на мерките

28.02.2021 | 10:22 Редактор: Ивет Арабова
Кунчев: Проблемът не е в

"Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той. 

"Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22:30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, смята Кунчев. 

Той допълни, че проблемът не е в "зелените коридори" за ваксинация, а в забавените доставки. 

"И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на AstraZeneca, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, "което е супер темп, само материалът трябва да го има“. 

"Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, коментира още Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК