Третата вълна на Ковид-19 настъпва: Как се подготвят болниците?

Здравните власти отчетоха плавно покачване на броя новозаразените и хоспитализираните през последната седмица

04.03.2021 | 18:35 Редактор: Радостина Димитрова

Ново покачване на броя на новите случаи на Ковид-19 и повече настанени в болница. Здравните власти препоръчаха да се вземат мерки по места. А от днес заработи електронният регистър за ваксинация. 

Третата вълна на коронавируса вече е факт. Въпреки това епидемията у нас е под контрол, подчерта премиерът Бойко Борисов. 

"Вчера в Германия министър-председателите и канцлерът заседаваха какви мерки още да направят. Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало", заяви Бойко Борисов.

Здравните власти отчетоха плавно покачване на броя новозаразените и хоспитализираните през последната седмица. 

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на новия вариант на вируса британския вариант", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 Заради това препоръчват затягане на мерките, но по места.

В Бургас вече се съобразиха с препоръката и бяха преустановени плановите операции. От 135 легла в Ковид отделението на държавната болница в града днес свободни са били едва 10. Предстои да бъдат разкрити 25 нови и да се оформи ново отделение.

В Благоевград промяна в мерките няма да има, но болницата в града отново ще открие затворените наскоро Kовид отделения и те вече са 4, а настанените за лечение в тях са 48. Почти на 100% е запълнено и отделението за белодробни заболявания.

А здравната система в Плевен и Враца не е под натиск, затова няма да се предприема промяна в противоепидемичните мерки, съобщиха от регионалните здравни инспекции за Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК