Третата вълна от Ковид-19 е факт (ОБЗОР)

Увеличава се и броят на настанените в болница

03.03.2021 | 18:54 Редактор: Никола Симеонов

Скок на новозаразените с коронавирус. Увеличава се и броят на хората, настанени в болница. Въпреки това правителството е категорично, че системата е подготвена и натиск върху лечебните заведения няма.

Третата вълна на коронавируса в България е факт, отчетоха от националния оперативен щаб. За да я посрещнат болниците разкриват допълнителни легла. Плановите операции в Бургас се прекратяват заради регистрирания ръст на заразените на територията на областта. 

"Не отчитаме сериозен натиск върху лечебните заведения в страната. там ,където се появи затруднение в логистиката с лечебните заведения, действаме със съседни области. в процес сме на увеличаване на болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Към момента ситуацията е под контрол", заяви здравният министър Костадин Ангелов. 

"Все още имаме капацитет в болницата. подготвяме се да увеличим този капацитет през следващите 10 дни, така че да ако има нужда поемаме новите случаи, които нарастват постепенно", каза от своя страна изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според властите причината за нарастването на случаите е скоростното разпространение на британския щам на Ковид 19, а не отворените заведения. 

"И да не бяхме ги отворили пак така щеше да се разпространява, защото българите в голямата си част не спазват дистанцията, събират се и РЗИ доста такива нарушения показа", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Бавно и постепенно расте заболяваемостта. Хубаво е, че смъртността изостава от нея. По-малко са тежките случаи и завършващите с фатален изход. Истината е, че в следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване. Така или иначе това е третата вълна, предизвикана основно от британския вариант на вируса", заяви гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Очакват се нови дози ваксини да пристигнат на 8-9 март. Към този момент т.нар. "зелени коридори" за поставяне на ваксини са затворени. Дози поставят само личните лекари. Именно те зоват при следващата доставка, 50 % от дозите да бъдат заделени за тях. 

"Разполагаме с пациенти, които чакат ваксина, те представляват таргетните групи. За това би било добре 50% да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари", заяви д-р Николай Брънзалов. 

А математическите модели сочат, че ръстът на случаите на Ковид-19 ще се превърне в тенденция в следващите 2 седмици и има риск от сериозно запълване на болничните легла. 

"До 2 седмици ще бием рекорда по заети болнични легла, който беше 7244. До 2 седмици ще минем също и рекорда на хоспитализираните в интензивни отделения. В момента интензитетът на нарастване е с 2,5 пъти по-голям, отколкото в предишната вълна - най-вероятно заради британския щам. нашият капацитет с интензивни легла е около 1200. Ако се разкрият всички, означава до края на месеца да бъдат запълнени", смята математикът Лъчезар Томов.

България заема 18-то място в Европа по брой на заразените с Ковид-19. Премиерът заяви, че разчита на самосъзнанието на хората, за да удържим третата вълна. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК