Ръст на заразените, спират "зелените коридори" заради липса на ваксини (ОБЗОР)

Здравните власти реагираха остро на поредната забавена пратка с ваксините на AstraZeneca

25.02.2021 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова

Тревожни данни. Ръст на новозаразените с Ковид-19 и изчерпване на леглата в някои болници . Заради липса на ваксини пък временно са спрени зелените коридори на ключови места в столицата. Здравните власти реагираха остро на поредната забавена пратка с ваксините на AstraZeneca. 

След като страната ни не получи обещаните количества от ваксината на AstraZeneca през февруари, сега се очаква по-малко да бъдат и доставените дози за месец март. 

"С изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 дози ваксини. В рамките на 3 дни водим разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака", заяви проф. Ангелов.

Той подчерта, че нямаме нужда от учтивост и вежливост, а имаме нужда от ваксини. 

Премиерът Бойко Борисов също реагира на новината за забавените доставки. 

"Когато трябваше да даваме милионите, ние ги давахме точно по разписание, на минутата, а сега когато трябва най-големите компании да си спазят договорите, се мотаят. И по този начин поставят под риск ваксинационните ни планове", заяви Борисов и призова ЕК да бъде строга към производителите. 

Именно заради липсата на ваксини, временно се преустановяват зелените коридори в някои болници.

"Временно ще преустановим "зелените коридори". Ако дойдат 52 хил. дози в събота, те ще бъдат разпределени веднага", съобщи здравният министър.

Здравните власти увериха, че вече имунизираните с AstraZeneca ще получат и втората си доза от ваксините срещу Ковид-19. Забавянето се дължи на това, че пациенти не се явяват навреме за втората си доза, обясни директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

"Проблемът е следният - ние се обаждаме на всеки индивидуално, но никой от обратната страна не се обажда да каже, че е възпрепятстван", посочи още проф. Асен Балтов.

А интервалът от няколко дни повече между двете дози не е фатално, увери доц. Кунчев. 

"Издърпването 2-3 дни напред или избутването 5-6 дни назад при поставянето на втората доза от ваксините не се отразява на имунния отговор", увери той.

В помощ на имунизационния процес у нас от следващия месец здравните власти очакват да се одобри и аденовирусната ваксина на Johnson & Johnson.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК