Ядосаният министър Ангелов попиля AstraZeneca заради недоставените ваксини (ВИДЕО)

"Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", посочи той

25.02.2021 | 10:12 Редактор: Тодор Петров

"Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. Описаните факти доказват, че AstraZeneca няма да спази ангажимента си", заяви видимо ядосаният министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

За февруари сме очаквали 452 хил. дози от AstraZeneca. 333 хил. дози по-малко са пристигнали през февруари в страната ни, стана ясно от думите му.

"С изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 дози ваксини. В рамките на 3 дни водим разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове и европейско директори, че камионът за България ще тръгне. Това наричам липса на оперативност. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака", обясни здравният министър.

Проф. Ангелов подчерта, че нямаме нужда от учтивост и вежливост, а имаме нужда от ваксини. 

"На полето на медицината има само черно и бяло - хората са здрави или болни, живи или умрели. Нека да се спазват уговорките. Получаваме учтиво отказване", настоя той.

По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го в събота.

"Имаме тенденция за увеличаване на случаите на заболелите с Ковид-19, която се отчита за последните 3 дни. Имаме ясна тенденция на увеличаване на броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 хил. Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", каза още здравният министър.

Заетостта за леглата за неусложнени пациенти е 47%, а на интензивните легла е 51%. Броят на заразените медици от началото на епидемията е 10 100. 693-ма са на домашно лечение, в лечебни заведения са 88, 7 са в интензивни структури.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
А защо не поръчахте Спутник 5? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години