Симидчиев: Няма да постигнем колективен имунитет през 2021 г.

Всяко отлагане на ваксинацията удължава риска да се заразим, посочи пулмологът

16.02.2021 | 11:57 Редактор: Ралица Братанова
Симидчиев: Няма да постигнем колективен имунитет през 2021 г.

С темпът, с който се случва вакцинационният процес у нас, няма да постигнем колективен имунитет през 2021 г., ще е доста по-нататък. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg.

"Всяко отлагане на ваксинацията удължава риска да се заразим. А колкото по-дълго оставяме пандемията да върлува из нашите ширини, толкова повече вирусът може да мутира“, коментира д-р Симидчиев.

"И трите одобрени към момента ваксини на Pfizer & BioNTech, Moderna и AstraZeneca имат разлика в ефикасността спрямо общото боледуване, т.е. срещу самите симптоми. Но и трите ваксини са 100% ефикасни срещу тежкото боледуване и смъртните случаи", допълни пулмологът пред BloombergTV.bg.

По думите му ваксината е единственият сигурен начин да изградим имунитет, без да трябва да преболедуваме Ковид-19, защото самото боледуване, носи рискове, свързани с усложнения, остатъчни изменения в белия дроб, в сърцето и в мозъка.

"Разхлабването на мерките означава, че всички ще тръгнат без маски и без да спазват дистанция. Идеята не е такава. Трябва да можем ние самите с нашето поведение да ограничаваме разпространението на вируса, тогава няма да има нужда някой друг да ни налага мерки“, каза д-р Симидчиев.

Ot научна гледна точка, семейства, в които има в деца между I и V клас, нямат по-висока честота на заболяване, стана ясно от думите му.

"По-големите деца обаче са по-сходни с възрастните, следователно не е ясно какъв точно е ефектът от връщането им обратно в класните стаи.“

Гостът заяви също, че според математически изчисления в средата на март се очаква дневните случаи на Ковид-19 да бъдат около 2 000.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца