БАН готова да създаде ваксина за всички мутации, но държавата не я спонсорира

Темата за ефикасността на ваксините е болната тема на всички, каза имунологът проф. Андрей Чорбанов

15.02.2021 | 21:35 Редактор: Радостина Димитрова

Българската академия на науката е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. Това заяви имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации ще изразя своята благодарност към всички които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта проф. Чорбанов.

По думите му държавата не се съветва с учените за каквото и да е било, а търси помощта им след вече минали събития.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен беше имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

"Аз не бих се ангажирал да кажа коя ваксина е най-добра, няма странични реакции, няма проблем и за хората с антиимунни заболявания. Оттук нататък  за ефективност - изключително трудно е да се каже, времето ще покаже", отбеляза имунологът и добави: "темата за ефикасността е болната тема на всички".

"В никой случай не може да се каже че някоя ваксина е по-ефикасна от другата. Това са генетични ваксини, изобщо не става дума за вкарване на цял вирус, вкарва се само един имуногенен протеин. Научните данни за ефективността са изключително спорни", каза той.

По думите на проф. Андрей Чорбанов при ваксиниране на 70-80% от хората би трябвало да изчезне вируът масово само ако ваксината работи. "2 ваксинации би трябвало да са достатъчни"

"Трябва да се знае, че навсякъде ще има хора, които никога няма да се ваксинират", поясни специалистът.

"Темповете в България не мога да коментирам, защото зависим от доставките, от логистиката. Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират", допълни той.

И обясни, че във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, а руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.

"Действително доста групи не бяха тествани, няма как да се проследи етапът на ефикасност, само времето показва дали е така", каза проф. Чорбанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 1
Stoyan Rangelov
преди 5 месеца
Защо французите ти спряха парите? Защото само за бръщолевене хората пари не дават.Искат резултати и тогава спонсорират.Та затова ли ревеш, сега държавата да ти дава? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
ДАРИН СТЕФАНОВ
преди 6 месеца
НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРОФ. А. ЧОРБАНОВ ,ЧЕ ИЗРАБОТВАНЕТО НА Б Г .ВАКСИНА Е РЕАЛНО И САМО Е НУЖНА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Че на тях за какво им е ваксина за всички мутации,да вземе да изчезне бацила и кво ще правят тогава. Сигнализирай за неуместен коментар