СЗО: Ваксинирайте се независимо дали сте били заразени с Ковид-19

Дори ако преди това сте били заразени и сега се имунизирате, тя ще действа като ускорител на имунния отговор, казаха от Организацията

15.02.2021 | 16:32 Редактор: Радостина Димитрова
СЗО: Ваксинирайте се независимо дали сте били заразени с Ковид-19

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на хората, които вече са прекарали Ковид-19, да се ваксинират. Това заяви един от главните научни сътрудници на СЗО Сумия Суминанатхан в интервю, публикувано в официалната страница от организацията в социалната мрежа Twitter, предава TACC.

"Препоръчваме да се ваксинирате независимо дали преди това сте били заразени с Ковид-19", подчерта Суминанатхан.

"Знаем, че повечето хора, които са прекарали Ковид-19, развиват имунен отговор. При някои пациенти обаче имунният отговор не е силен. Става въпрос най-вече за онези, които са прекарали вируса леко и в много случаи дори не са знаели, че са болни, тъй като заразяването при тях е преминало без симптоми. Затова СЗО препоръчва да се ваксинирате"'.

"Добрата новина е, че имунната система разпознава същия антиген и протеин. Следователно дори ако преди това сте били заразени и сега си поставите ваксината, тя ще действа като ускорител на имунния отговор", каза експертът. В същото време Суминанатхан обясни, че СЗО все още няма отговор на въпроса каква е продължителността на имунитета от коронавирусна инфекция. "Учените все още изследват този въпрос".

Експертът припомни, че на този етап само възрастни могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, предаде "Фокус".

"Изследванията върху децата ще започнат скоро и ще получим повече данни през следващите няколко месеца", каза тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нали, както казва СЗО ваксинирайте се независимо дали сте здрав или болен. Бийте си отровите в тялото, докато живота ви бъде унищожен. Господа от СЗО И ЕС няма фа си продам душата на САТАНАТА. РАЗБРАХТЕ ЛИ МЕ? Сигнализирай за неуместен коментар