България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар в Германия: Рискована е мека стратегия на фона на нарастващи заразени

Преждевременното облекчаване на мерките води до ново затваряне на следващ етап, смята д-р Борис Таблов

16.02.2021 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

 

В поне девет германски провинции срещу коронавируса вече са били имунизирани хора, които още не са били наред, сочи проучване на агенция ДПА. Сред тях има местни политици, духовници, пожарникари и полицаи.

"Въпросът е свързан с една много сложна логистика. Винаги може да се случи в момента на ваксинация да отпаднат хора, които са заявили желание. Когато дозите са подготвени, имаш два варианта - или да ги изхвърлиш, или да ги дадеш на някого, който има възможност да се появи навреме", коментира д-р Борис Таблов - анестезиолог и реаниматор в Германия.

Според него ако отзвукът oколо скандала е станал твърде голям и ще има санкционирани.

Канцлерът Ангела Меркел изрази и разочарование от слабия старт на ваксинационната кампания.

"Най-вероятно проблемът е комплексен. Заявката на ваксините се случи некоординирано и трябва медицинските експерти да дадат отговор какво са посъветвали Съюза. Отличниците - Великобритания, Израел, САЩ са реагирали най-рано и са поръчали големи дози. На тази база със солидарния модел на разпространение в ЕС и недостатъчните доставки, всички страни срещнаха трудности", коментира д-р Таблов в "България сутрин".

Той добави, че немалка част от експертите в Германия смятат, че за толкова сложен логистичен процес, какъвто е ваксинирането, все пак процесът напредва.

Германия ще продължи до 7 март действащите ограничения срещу коронавируса. 

"Има умора. Тя се забелязва най-ясно по време на дискусии преди всяко следващо решение на правителство. Локдаунът в Германия започна в средата на ноември. Вече 3 месеца животът практически е силно ограничен", обясни анестезиологът пред Bulgaria ON AIR.

Според него обаче, преждевременното облекчаване на мерките на база на относително добри резултати води до ново затваряне в следващ етап. 

"Мека стратегия на фона на нарастващи числа е доста рисковано. Аз съм на страната на тези, които са за по-разумен подход", категоричен бе специалистът.

Той обясни, че в момента магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите или спортните съоръжения ще остават затворени, а учебният процес в страната се провежда дистанционно. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
4
1 rate up comment rate down comment 0
Стефанов
преди 3 години
Ела в българия бе минзухар, тука е пълна свобода Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 2
Стефанов
преди 3 години
Абе на тоя Таблов няма ли кой да му каже да млъкне,само простотии говори .Да си гледа медицината ,да не се прави на шаман.Аман от гададели и предсказатели Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Всеки искащ мерки първо да казва резултата от предните мерки-резултат нулев от многото спасители и политически лечители. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
А мерките досега доведоха до постоянни затваряния локдауни и не доведоха никакъв ефект,криенето от вирус се оказа абсолютно безсмислено,а скоро ще дойдат и икономическите резултати. Сигнализирай за неуместен коментар