Общински съветници, полицаи и духовници са ваксинирани преди да им дойде редът

Пациентските организации са гневни, а здравният министър обмисля санкции за нарушителите

14.02.2021 | 08:40 Редактор: Ралица Братанова
Общински съветници, полицаи и духовници са ваксинирани преди да им дойде редът

В поне девет германски провинции срещу коронавируса вече са били имунизирани хора, които още не са били наред, сочи проучване на агенция ДПА. Сред тях има местни политици, духовници, пожарникари и полицаи – все хора, които не са в първата приоритетна група.

Принципно редът за ваксиниране е пределно ясен: в Германия първо трябва да бъдат ваксинирани хората над 80 и тези, които работят в болници, лекарски кабинети, домове за социални грижи или имунизационни центрове – местата с висок риск от зараза. Именно тази е групата с най-висок приоритет, докато за полицаите важи само високият приоритет, а общинските съветници дори не фигурират в приоритетните групи, пише "Дойче веле".

Защото имало останали ваксини

Основанията за изтеглените по-напред имунизации в повечето случаи: в края на деня са останали излишни дози, които по-добре да не се прахосват. Ваксините се подготвят предварително за имунизациите, след което имат само няколко часа трайност. Ако хората се откажат от часа си, в края на деня остават излишъци, за които обаче няма правила как да бъдат оползотворявани.

В Долна Саксония например са се имунизирали един общински съветник и неговият заместник, а в Саксония-Анхалт са били ваксинирани кметът на Хале и десетима общински съветници. Кметове са се вредили и в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария.

Но не само политици са си направили имунизацията по-рано – в Саксония-Анхалт, Саксония и Хамбург са били ваксинирани полицаи, в Райнланд-Пфалц – пожарникари. В Бремен и Хесен пък наред с другите вече са били ваксинирани и служители на ръководни длъжности в болнични заведения.

Пациентските организации искат санкции

Германската Фондация за защита на пациентите настоява предредилите се да бъдат санкционирани. „Постоянно се разчува за случаи, при които хора са се имунизирали без да имат още това право“, казва председателят на фондацията Ойген Бриш. Разпоредбите за реда на ваксиниране са насочени към справедливото разпределение на препарата. „Затова е неразбираемо, че здравният министър Йенс Шпан не е предвидил в своя регламент санкции за ненавременните имунизации“. Това дори не се определя като нарушение на реда, възмущава се Бриш.

След като за тези случаи се разчу, здравният министър Шпан обяви намерението си да обмисли санкции – заедно с Бундестага в рамките на консултациите по Закона за защита от зарази. От гледна точка на недостатъчните количества ваксини всичко друго, различно от това да се изхвърлят ваксини, е по-добрият вариант, каза Шпан. Но е важно също така в случая да има и правила.

Засега няма национална разпоредба за това какво да се прави с излишъците от ваксини. „Ще обсъдя въпроса с провинциите – дали да въведем обвързващи правила“, допълни Шпан. Например: ясен регламент за поведение в имунизационните центрове когато има излишъци от ваксини. При определени обстоятелства това биха могли да бъдат дежурни пожарникари или полицаи, без това да пречи на тяхната работа, разбира се. 

Какъв пример дават на обществото?

Според здравния министър, поведението на засегнатите политици е и „въпрос на политическа мъдрост“ и те би трябвало да се запитат дали не биха дали по-добър пример за солидарност, ако се ваксинират тогава, когато това е предвидено в разпоредбите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Мля пишете в заглавието, че не става дума за Българя. Така подвеждате хората. Сигнализирай за неуместен коментар