Защо Русия бърза с разхлабването на Ковид мерките?

Магазини и ресторанти работят, в някои области е отменено задължителното носене на маски

12.02.2021 | 23:33 Редактор: Ивет Арабова
Защо Русия бърза с разхлабването на Ковид мерките?

В Русия магазините и ресторантите вече работят. Отскоро са отворени и детските градини, училищата и университетите. Позволено е и ходенето на кино или посещението на музей. В някои от руските региони, като Чечения или Удмуртия например, дори вече е отменено задължителното носене на маски. Очевидно страната бърза да разхлаби мерките.

"За" и "против" разхлабването на мерките

За Анатолий от Москва е било крайно време за това. "Отдавна чакам това да се случи. Мисля, че така е правилно - още повече, че вече започна масовото имунизиране. А и властите си знаят работата", казва 33-годишният мъж. 

Но някои гледат на това с безпокойство - не на последно място и защото броят на новозаразяващите се е спаднал само незначително. В момента в Русия на ден се заразяват средно по около 15 000 души с коронавирус, а броят на жертвите надхвърля 550 души дневно. Мнозина обаче не се притесняват от това.

"Хората се умориха да си седят у дома и сега тръгват по барове и клубове. Навсякъде се образуват дълги опашки, има струпване на много хора и масово мерките не се спазват - никой вече не носи маска или пък не се опитва да спазва дистанция", казва 21-годишната студентка Олга. "Същото е и в студентските аудитории - младите хора седят плътно един до друг без маска", добавя тя.

Мнозина смятат, че така страната подценява опасността от новите мутации на вируса. Официалните данни за ситуацията с пандемията в Русия са противоречиви. Така например в началото на седмицата руската статистическа служба Росстат обяви, че броят на починалите във връзка с коронавируса е 162 000, а според руското здравно министерство починалите са поне два пъти по-малко, пише "Дойче Веле".

Няма достатъчно ваксина?

Русия смята ваксината Sputnik V за свой силен коз в битката срещу пандемията, а преди няколко дни президентът Путин отново подчерта високата ефективност на препарата - 91 процента, потвърдена и от изследвания на Запад. Страната обаче изостава с ваксинирането, по данни на производителя на руската ваксина, дотук са поставени общо около 4 милиона дози от препарата, което отговаря на 2,7 процента от населението на Русия. За сравнение - в Германия са ваксинирани 4 процента от населението, в САЩ - 13 на сто, а във Великобритания дори цели 20 процента. А засега не е ясно колко бързо може да се произвежда руската ваксина и кога имунизацията на руснаците ще напредне.

Междувременно от Руския инвестиционен фонд, отговарящ за пласмента на руската ваксина, охладиха малко очакванията относно възможните доставки на Sputnik V в страните от ЕС, след като тя бъде сертифицирана. "По-големи доставки за ЕС са възможни чак когато приключи масовото ваксиниране в Русия, т.е. не по-рано от месец май", казва Кирил Дмитриев от Фонда.

Според експертите, това означава, че първо трябва да бъде имунизирано 60 процента от руското население. Под въпрос е обаче дали Русия е в състояние да се справи с тази задача до месец май.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК