ГЕРБ и БСП да управляват заеднo? Нинова: Не е добре за държавата

Соцлидерката бе категорична, че няма да влязат в коалиция с управляващите, която да е "уж в национален интерес"

01.02.2021 | 19:16 Редактор: Ралица Братанова
ГЕРБ и БСП да управляват заеднo? Нинова: Не е добре за държавата

Социолози и анализатори не изключват възможността изборите на 4 април да не излъчат категоричен победител и да се стигне до нов вот. Днес тази теза застъпи и президентът Румен Радев по време на отчета, който направи за своето 4-годишно управление.

Как би изглеждал парламентът, ако се сбъднат последните прогнози на социолозите?

ГЕРБ ще бъдат победители във вота, но разликата с БСП няма да е толкова значителна. Трета сила се очертава "Има такъв народ" на Слави Трифонов, малко след това се нарежда "Демократична България." С шансове да прескочат границата са и "Обединените патриоти", които се разделиха с "Атака".

Втори вот в края на годината едва ли ще промени конфигурацията, а и партиите едва ли ще искат да разходват нови средства, предвид пандемията, пише Dnes.bg.

Сметките показват, че в ролята на балансьори ще влязат "Има такъв народ" и ДПС, за които тази роля е традиционна.

Колкото и еретично да звучи, някои социолози и политолози изтъкнаха, че най-стабилна би изглеждала една коалиция между БСП и ГЕРБ. Подобно обединение категорично ще зачеркне възможността за нови избори.

Но възможно ли е ГЕРБ и БСП да управляват заедно?

Корнелия Нинова очерта основната задача пред левицата - да се промени моделът на управление. И призова българските граждани за масов вот. От левицата започнаха и срещи с партии и граждански обединения с цел да се гарантира честното провеждане на изборите. Като изрично уточни, че тези срещи не включват разговори за коалиции преди или след изборите.

Тя бе категорична, че БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, която да е "уж в национален интерес".

"Когато се съберат управляващи и опозиция, народът отива на площадите в опозиция. Това не е добре за държавата", аргументира се тя.

Според Нинова БСП не е отслабена от вътрешни противоречия и смята, че прекият избор за лидер на партията, който спечели, е консолидирала партията. Целите на БСП са спечелване на изборите и отстраняване на ГЕРБ от властта", посочи Свиленски и подчерта, че е "голяма лъжа" появилата се спекулация в медиите, че може да се стигне до голяма коалиция между БСП и ГЕРБ.

Тезата "БСП и ГЕРБ заедно в управлението" бе отхвърлена и от Георги Свиленски - председател на предизборния щаб на БСП.

"Тази теза цели обезличаване на БСП и обезличаване на опозиционността на БСП, и това, че тя е алтернативата на ГЕРБ. Ако ще правим коалиция в името на по-добър живот на управляващите, БСП няма да участва в такава коалиция", категоричен бе Свиленски.

И припомни, че има решение на Конгреса на БСП, че партията няма да участва в коалиция с ГЕРБ, независимо от резултатите на изборите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК