Заявката на Радев за втори мандат отприщи вълна от критики, но получи и подкрепа

Борисов отхвърли обвиненията на президента, Мая Манолова изрази одобрение, а от БСП запазиха мълчание

01.02.2021 | 18:46 Редактор: Ралица Братанова

Заявката на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в Президентството предизвика широк отзвук. Първи реагираха управляващите, които коментираха и критиките на държавния глава към кабинета.

На работно съвещание в Министерския съвет премиерът Борисов категорично отхвърли обвиненията на президента Румен Радев, че правителството изкуствено насажда паника с коронавируса. 

"Считам, че това, което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите".

Отчета на президента коментира и зам.-министърът на външните работи и председател на ГЕРБ Младежи Георг Георгиев. Той определи като възмутително казаното от Радев за Ковид-19 на фона на факта, че в началото държавният глава отричал съществуването му. 

БСП, която преди 4 години подкрепи кандидатурата на Румен Радев, запази мълчание. 

Според политолога Първан Симеонов обаче левицата все още стои зад президента. 

"Все пак Радев е един от успехите на БСП и на Нинова, въпрос на далновидност е тя да не се отказва от този свой успех. Всъщност сега БСП може да се сърди на Радев, че е избързал, ама БСП трябва да се радва, че дава нов тласък на кампанията, в момент, когато ГЕРБ повежда", коментира той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призна, че е очаквал кандидатурата на Радев. 

А според Ангел Джамбазки от ВМРО - президентът трябва да се кандидатира за парламентарните избори, ако иска да прави промени в законодателството.

Веселин Марешки написа във Facebook, че изявата на Радев по-скоро подгрява кампанията на социалистите за парламентарните избори. А Мая Манолова от "Изправи се.БГ" подкрепи президента за нов мандат. 

"След 11 години управление на Борисов, имаме нужда от силно лидерство и президентът показа, че може да демонстрира такова", коментира Манолова. 

Вижте още в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години