Отчетът на Радев: През 2020 г. доверието в правителството рухна (ОБЗОР)

Държавният глава обяви и страховете си за състава на 45-ия парламент

01.02.2021 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев ще кандидатира за втори мандат. Отново с Илияна Йотова. Това съобщи държавният глава на отчета си за четирите години на Дондукв 2.

В края на мандата си Румен Радев даде заявка за началото на нов. 

"Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност на пол.субекти да се позиционират спрямо установените принципи и приоритети", заяви държавният глава.

Кой от субектите ще се позиционира при Радев и Йотова на президентските избори, все още не е ясно. Очакванията на държавния глава са отново подкрепа да му гласуват социалистите.

"Те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. да, очаквам да бъдем отново заедно", допълни той.

Подкрепа на социалистите обаче се оказва само една от възможностите за явяване на вота през октомври. 

"Според мен издигането на кандидатура, само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации, заставащи зад принципите ни", категоричен е Радев.

А своите принципи да бъде опозиция на правителството Радев не пренебрегна и в отчета за четвъртата си година на пост.

"2020 година беше годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Появиха се нови партии и движения. Предстоящите избори през април поставят гражданите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин", допълни президентът.

Държавният глава обяви и страховете си за състава на 45-ия парламент. 

"Може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и предният мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, обществена депресия. Предвид патовата ситуация в парламента, може да се стигне до задкулисно правителство под предлог за национално спасение, експертно правителство и т.н Макар че партията – държава има всички инструменти да отчете висок изборен резултат. Предстои да разберем кои партии ще пристанат на тази партия", заяви още Радев.

Президентът отчете подкрепа към антиправителствените протести, критики към баланса в мерките срещу пандемията и опита за промени в Конституцията. И обеща - ще предложи свои. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК