Радев: Ще се кандидатирам за втори мандат

"Измина една година на бурни драматични събития", заяви държавният глава

01.02.2021 | 10:08 Редактор: Искра Ангелова

Измина една година на бурни драматични събития, които ускориха хода на обществен политическите промени. И в тази година президентската институция продължи да отстоява държавността и интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред на важни теми, както и да обединява около важни каузи. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност и категорично подчерта, че ще се кандидатира за втори мандат.

"Президентството продължи да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверието на правителството. Това беше акт на политическата отговорност срещу острата криза на управлението", подчерта Румен Радев.

Той подчерта, че изригналите половин година по-късно протести, са потвърдили правотата на мотивите за снемане на доверието.

"Президентската институция не се скри зад институционален комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие, както и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война", категоричен е държавният глава.

Той засегна и кризата с Ковид-19.

"Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума. И то в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още в началото на кризата настоях за баланс между здравни и икономически, и социални мерки. Отправих призив да бъде разгърната масова кампания, но с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи", коментира още Радев.

По думите му загърбването на важни предложения и липсата на временни и адекватни мерки - са довели до сериозни последствия.

"Наложеното вето върху Закона за извънредното положение намери отзвук и зад граница. Независими медии, сред които "Льо Монд", го дадоха за пример за отстояване на принципите на свободата на словото и демокрацията", подчерта президентът.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред българското общество кои проекти ще бъдат предложени. Мога да гарантирам, че петте ни проекта имат важно значение за образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Един много важен проект е Националният център за контрол и управление", каза още Румен Радев.

"2020 година бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха намерението и волята си за промяна. Хората скандираха "Мутри, вън". Изборите поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта", смята той.

"България се нуждае от политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Формата за издигане на кандидатурата ни ще бъде ясна в оказания от закона срок. Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети при заявяване на стратегическите им намерения. Убедени сме, че без посочените промени България не може да оползотвори големия си потенциал", заяви държавният глава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
3
1 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
Тоя мишок вместо да се скрие някаде да не го виждаме повече щял пак да се кандидатира пак. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
За всяко друго магаре ще гласувам Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Айде да видим кое магаре ще изправи Борисив срещу Радев този път ;р Сигнализирай за неуместен коментар