Радев 4 години на "Дондуков" 2: Вето на властта и подкрепа на протестите

Президентът се превърна в основен критик на изпълнителната власт и опозиция на премиера Борисов

22.01.2021 | 19:10 Редактор: Ивет Арабова

Държавният глава Румен Радев 4 години на "Дондуков“ 2. На 22 януари 2017 година той положи клетва като президент. Какво беляза мандата му? Оказал се в президентството по-скоро неочаквано и без политически опит, за 4 години Румен Радев се превърна в основния критик на изпълнителната власт и в безспорната опозиция на премиера Бойко Борисов. Формално мостът между "Дондуков“ 1 и 2 беше изгорен в края на третата година от президентския мандат. 

"Официално снемам доверие от правителството", заяви тогава държавният глава.

Словесните престрелки обаче не спряха дотук. 

"Президентът Радев си позволява да си вдига дрон и да ме снима", коментира премиерът Борисов.

Упреците замениха ветото там, където то не можеше да бъде наложено. 

"Беше изпуснато важно време за много отговорни действия", каза Румен Радев.

"Ние не сме богопомазани като президента Радев само с 1 ден карантина", контрира от своя страна Бойко Борисов.

След няколко отказа, Радев все пак подписа указа и сложи край на сага с избора на нов главен прокурор.  Два месеца по-късно държавното обвинение сложи ново начало в отношенията си с президента, като ги прекрати напълно. Повод станаха записи с гласа на държавния глава, разпространени до медиите. 

"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки", категоричен бе Обвинител №1 Иван Гешев.

Обвинението поиска да разследва президента. Оказа се, че не може. Прокуратурата обаче арестува двама души от администрацията на Радев с безпрецедентна акция на "Дондуков“ 2. Това се оказа повратната точка за общественото недоволство. В продължение на месеци демонстранти изпълваха пространството между "Дондуков“ 1 и 2, очертавайки разделителна линия между институциите, която ставаше все по-видима. 

"Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате волята и исканията на българите за незабавна и безусловна оставка на правителството", апелира президентът.

Заговори се за намерение на Радев да създаде свой политически проект. Хипотеза, която президентът отрече. "Подкрепям всяка партия, движение, организация, която има ясна политика в интерес на българския народ. Не говоря за мой проект", посочи Радев.

А партии, движения и организации проведоха консултации с президента за предстоящите избори, чиято дата беше сменена.

"Подписах указ за парламентарни избори на 4 април", обяви Румен Радев.

Решението му се прие със скептицизъм от парламентарните и с подкрепа от извънпарламентарните партии. Мандатът на президентът е към своя край. Дали Румен Радев ще се кандидатира за втори и кой ще го подкрепи, ще стане ясно през октомври. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК