Радев насрочи изборите за април и постави искания към властта и ЦИК

Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, настоя президентът

14.01.2021 | 17:09 Редактор: Тодор Петров

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април! Това обяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа след серията от консултации в президентството.

"Къщи, стопанства и пътища още са под вода, а хиляди хора очакват подкрепа. Във време, в което институциите се сриват, подобно на пътищата и подпорните стени, изборите добиват съдбовно значение. От отговорността на институциите зависи съхраняването на здравето на хората, ефективността и прозрачността на изборния процес. Никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за подготовка на избори в тези условия, за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност", заяви президентът, който вече е подписал указа за провеждането на парламентарния вот.

По думите му откритите дискусии са показали, че въпросите са повече от отговорите. Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, настоя той. Предоставянето на лични предпазни средства на изборната администрация и всеки гласуващ българин е важна стъпка в тази посока, отбеляза Радев.

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност, заяви държавният глава.

Той призова за промени в Изборния кодекс. Президентът очаква да бъде добавено гласуване по пощата на българите в чужбина. Обяви се за видеонаблюдение в секциите и излъчване на преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи. Президентът поиска и премахване на ръчното броене на машинния вот

"Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения като:

- Гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат в силно затруднение и дори невъзможност да упражнят конституционното си право на глас;

- Видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи;

- Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания;

-  Премахване на ръчното броене на машинния вот."


"Очаквам пандемията да се използва като възможност, защото се вижда, че се взеха много дълго отлагани решения. Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички да участват в процеса на сертифициране и тестване на машинния вот, да предприеме действия за актуализация на избирателните списъци", поиска президентът.

"Българите желаят промяна, която да върне страната в руслото на демокрацията", подчерта Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 месеца
Комунистите пак ще ядат бой. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 месеца
Няма да са готови, машини няма да има. Сигнализирай за неуместен коментар