Президент и премиер в спор за датата на вота, Радев с остри думи към Борисов

Според Борисов страната ни се справя добре с пандемията

06.01.2021 | 14:20 Редактор: Юлия Христова

Задочният спор между президент и управляващи за датата на изборите продължи и в празничния ден. Управляващите отново подчертаха, че няма нужда от отлагане на вота, а президентът обеща до края на месеца да издаде указа с точната дата.

Първата възможна дата, обявена и от президента, се оказа недотам сигурна за провеждането на изборите. А колебанието на "Дондуков" 2 предизвика недоволство на "Дондуков" 1.

"28 март е определена като дата за избори и се предлага, че когато веднъж е казана трябва да се отстоява", заяви премиерът Бойко Борисов.

Отстояването на датата зависи от готовността за организация на вота в изпълнителната власт, отвърна президентът. 

"Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, а премиерът се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да отлага - това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите", отговори президентът Румен Радев.

Консултациите са закъснели, разкритикуваха от законодателната власт.

"Защо и как президентът сега търси причина, за да промени датата – нека сам той да отговори. Народното събрание е на разположение. Мандатът е до 26 март. Имаме готовност веднага да отговорим", коментира  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Готови за избори са и партиите, които вече са подредили своя предизборен пъзел. 

"Готови сме да се явим и самостоятелно, и във формат "Обединени патриоти. Вариант за съвместно явяване с ГЕРБ не бил обсъждан към момента", допълни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК