Борисов отговори на Радев: Кои пари да спрем, за да не харчим много?

Премиерът беше на инспекция в град Лъки, ще отпуснат средства за укрепване на срутище

18.01.2021 | 13:30 Редактор: Ивет Арабова

Министър-председателят Бойко Борисов отговори на изказването на президента от вчера, в което Румен Радев каза, че през последните месеци са източени милиарди от държавния бюджет.

"Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва по тази тема, да зададете един елементарен въпрос: "Кои пари да спрем?". Защото той казва, че се харчат много пари от бюджета. Дали тези 106 милиона на месец, с които се отпускат по 50 лева на пенсионерите, или 15-процентното увеличение на възнагражденията на полицаите и пожарникарите, или двойното увеличение на заплатите на учителите, или парите на общините", коментира премиерът.

Премиерът Борисов риторично запита още дали да бъдат спрени и средствата, които правителството всеки месец осигурява за служителите на първа линия в битката с Ковид-19. 

"А от тези един милиард и 300 милиона лева, които даваме за бизнеса, мерките 60/40, 80/20, 75/0, кои пари да спрем? Или да каже – спрете "Хемус“, не е важен за Варна и за Велико Търново, или да каже – спрете Ботевград-Мездра, Монтана-Враца, Видин, не е важно за хората“, добави още министър-председателят Борисов.

Борисов беше на инспекция в град Лъки заедно с кмета на населеното място и пловдивската областна управа. Стана ясно, че държавата ще отпусне пари за укрепване на срутището в Дряново, което застрашава няколко къщи и хотел, след като 50-тонна скала надвисна опасно.

Няколко семейства са евакуирани. 480 000 лева ще бъдат отпуснати за укрепителни дейности. Премиерът Борисов добави, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще прецени също колко допълнителни средства ще са необходими за укрепването и на други проблемни места, сред които терени в Костинброд, Гоце Делчев, Брезница и Дъбница. 

"Днес се надявам, както видяхте за Своге – в рамките на часове преведохме  парите и започнаха да чистят. Надявам се до края на деня, най-късно утре сутрин да си получат средствата. Освен това за миньорите, които са в рудниците оловно-цинковите, в сряда ще им се продължи концесията, за да са спокойни и сигурни за работата“, изтъкна министър-председателят Борисов. 

Премиерът посочи сериозната подкрепа на държавата, така че Лъки да се превърне в прекрасен туристически и промишлен център. Само за инфраструктурата в региона са отпуснати 53 млн.лв. Министър-председателят Борисов отбеляза, че продължава да се работи и по локалните платна на разширения преди две години път между Пловдив и Асеновград.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК