Реки преляха, стотици са наводнените къщи в Петърч и Костинброд

В момента няма бедстващи хора

12.01.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Остава в сила обявеното бедствено положение в Костинброд и село Петърч. Там има наводнени къщи, дворове и приземни етажи.

Река Блато е излязла от коритото си и е заляла улицата и къщите в двете населени места. 

"Положението е критично. Нивото се покачва и има вероятност водата да влезе вътре. От сутринта говоря, че някой с нещо трябва да помогне", сподели пред наш екип жена от Петърч, чийто двор е под вода. Обявено е 7-дневно бедствено положение.

Кметът на Петърч Борислав Борисов увери, че няма бедстващи хора към момента. Има над 200 къщи, които са наводнение, работи се по отводняването им.

"За мен това е първото такова бедствие, откакто съм кмет на селото. Двете реки са залели определен брой къщи, предполагам, че са към 200. Над 60 тона пясък сме разнесли с чували, възрастни хора сме изваждали", сподели той.

Хората казват, че никой не ги е уведомил за опасността, а водата е придошла изведнъж. Добрата новина е, че към момента няма опасност от преливане на язовири.

След като се успокои ситуацията, ще започне и описване на щетите.

Бедствено е положението и в Костинброд. Там ситуацията с преливането на язовир Маслово е овладяна и няма опасност от скъсване на язовирните стени. 

Река Блато скъса една от дигите си близо до църквата "Св. св. Кирил и Методий". Екипи се опитват да укрепят предпазното съоръжение. Наводнена е цялата индустриална зона, а предприятията в околността са спрели работа.

Кметът на Костинброд - Трайко Младенов, заяви, че отстраняват проблема на определено място, но се получава проблем на друго място.

"Има стотици наводнени къщи. Водата от влезе от реките Блато и Сливнишка, тепърва ще отчитаме щетите."

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дано да са застраховани Сигнализирай за неуместен коментар