България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсата на управление на водите в реално време води до бедствия?

Асен Личев посочи причините за поредните наводнения у нас

12.01.2021 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Има липса на управление на водите в реално време. Язовирите се изпускат по време на високата вълна, не се изпускат превантивно. Не се поддържа проводимостта на речните русла, не се поддържа проводимостта между защитните диги. 

Това заяви бившият директор на Дирекция ''Управление на водите'' в МОСВ Асен Личев пред Bulgaria ON AIR, след като през вчерашния ден на много места преляха реки и се наложи да бъде обявено бедствено положение.

Според него липсата на управление на водите в реално време е особено характерна за София. Още през 2014 г. МОСВ е предвидило да бъде разработена система за управление на водите на река Искър в реално време. 

"Ако беше готова, тя щеше да предотврати всичко, което се случва в Нови Искър. В момента тя е възложена и се очаква да бъде готова през 2022 г.", отбеляза Личев.

През 2016 г. е било предвидено и да се създаде структура, която да бъде обезпечена от държавния бюджет, гарантираща защита от вредно въздействие на водите на териториите на страната. Това обаче също не се е случило.

Според него е имало престъпно източване на язовир Студена, при това със съдействието на държавните органи.

"Язовира го напълни Господ. Този язовир е планиран да бъде сезонен изравнител. Няма да има устойчив период на пълноводие, защото сега би трябвало да падат снегове по планините, през май да се стопяват и да подхранват реките", каза още Личев в "България сутрин".

Той е на мнение, че няма опасност от воден режим по Черноморието

"През 2018 г. Нанков пише писмо до Нено Димов да отнеме разрешителното на ВиК - Варна за аварийно питейно водоснабдяване от язовир Георги Трайков, който е трети по големина в България. След една година Емил Димитров инициира обществено възбуждане на криза за водоснабдяването на Бургас и Варна от Камчия. Абсолютно безсмислено, никакъв режим няма да има", каза Асен Личев.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха за Bulgaria ON AIR, че такова писмо от Николай Нанков не е изпращано.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК