Равносметката: Десетки евакуирани, около 100 места без ток, опасността остава

Следят непрекъснато нивата на реките и язовирите в страната

12.01.2021 | 07:30 Редактор: Радостина Димитрова
Равносметката: Десетки евакуирани, около 100 места без ток, опасността остава

Обилните валежи предизвикаха проблеми на много места у нас. Очаква се малко по-късно Кризисният щаб за защита при наводнения да даде обобщена информация за ситуацията в цялата страна.

Снощи най-тежка бе ситуацията в Западна България. Части от около 100 населените места в Северозападна България останаха без ток и през нощта, заради усложнената обстановка в региона и счупените електрически стълбове. Очаква се в следващите часове напълно да бъде възстановено електрозахранването на около 29 хиляди потребители в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

На много хора се наложи да нощуват извън домовете си, които са наводнени от придошлите води. За период от 7 дни остава в сила бедственото положение обявено за територията на Община Трън, след като вчера река Ерма излезе от коритото си и наводни дворни пространства и земеделски площи.

Частично бедствено положение е в сила и за територията на община Радомир, където обилните дъждове наложиха контролирано изпускане на язовир "Студена". Наводнени са редица населени места в общината земеделски земи и дворове на къщи в над 10 села.

Частичното бедствено положение в Община Перник обхвана град Батановци, село Ярджиловци и село Черна гора. То се наложи заради високите води на река Струма и река Конска, които на няколко места излязоха от коритата си и създадоха изключително критични ситуации. От град Батановци около 20 души бяха евакуирани и настанени при роднини.

Решението за бедствено положение в село Илинденци, община Струмяни, е взето, след като комисия е установила, че в района на селото има дига, която е започнала да ерозира от течението на реката.

Само за няколко часа водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. На територията на Столичната община реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило излезе от коритото си и наводни пътя. За да бъде намалено нивото на водата беше прекъсната дигата на река Блато. Извършени бяха отводнявания и на домове в Требич, Мировяне и с. Житен, като бяха изградени диги на местата, където това е необходимо.

Междувременно се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК