Жителите на Бов трето денонощие са без ток, отнесени са улици край Своге

Много сигнали са подадени за наводнени къщи и дворове

12.01.2021 | 13:43 Редактор: Ивет Арабова

След обилните валежи на много места в Западна България ситуацията остава критична. Частично бедствено положение е обявено в община Своге заради проливните дъждове.

Има много сигнали за наводнени къщи и дворове. 5 населени места са с нанесени щети от придошлите води на река Искър и Искрец, 9 населени места са без ток. 

 "Щетите са много. 35 години съм тук, за пръв път това нещо е толкова вода да излезе", коментира Бонка Димитрова.

Бонка вторник сутрин се оказва пълна с препятствия, предизвикани от водната стихия.  Десетки сгради, градини и улици в Искрец осъмват под вода. Хората се изправят заедно срещу бедствието. 

"Дойдох тук, видях водата и му се обадих на комшията. Те дойдоха, извикаха 112, дойде пожарната, дърпаха водата. Същото положение е сега пак", разказва Георги. 

Река Искър не пощади и село Свидня. Стихията отнесе улица и откъсна част от къщите от основния път към Своге. И там високите нива на водите заляха дворове и приземни етажи. 

"Наводняване на мазета, едно предприятие от вчера изпомпва вода. Стадионът е като езеро в момента. Има множество сигнали", каза зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

"Напълнила се е вода в мазето, сигурно извира от Искър", сподели жителят на с. Искрец Димитър Василев.

Подобна е ситуацията и в други населени места в общината. Десетки населени места останаха без ток, след като паднали дървета скъсаха електрически жици. Село Бов осъмна за трети ден на тъмно. 

Свлачище ограничи и достъпа на жителите от селото до основния второкласен път към Своге и София.

"Има свличания на няколко места. Засега е проходимо в двете места. Наскоро имаше ремонт, преди 3-4 години. Беше в прилично състояние, с мантинели", обясни кметът на село Гара Бов Марио Вутов.

 Движението в участъка се осъществяваше двупосочно в една лента в продължение на часове, докато пътната агенция обезопаси и укрепи участъка. Няма данни за бедстващи хора в региона.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Христиана Стефанова (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК