Млад мъж дарява компютри на деца за онлайн обучението им

За близо месец Николай Николов е подарил над 40 устройства

29.12.2020 | 14:00 Редактор: Радостина Димитрова

Млад мъж от Горна Оряховица вдъхва живот на стари компютри и ги дарява на ученици, за да учат онлайн. За близо месец Николай Николов е подарил над 40 устройства на деца, които нямат или разполагат със стари компютри и не могат да се обучават дистанционно.

Николай е електротехник по професия, а отскоро учи "Киберсигурност" в университета в Шумен. От малък се занимава с електроника, но от доста време поддържа компютрите на редица фирми в града.

Наскоро научил, че едно от училищата в района се нуждае от устройства и решил да поправя рециклирана техника и да я дарява.

"Призовах мои приятели да се отзоват с техника - кой каквото може - компютри, монитори, мишки клавиатури, абсолютно всичко. Много ми помогнаха и местни фирми, те дариха два лаптопа, отделно дадоха мишки, клавиатури. Вече са над 40, аз съм дал на директорите на училища в Първомайци, в Горна Оряховица, в няколко училища, дал съм на директорката в Драганово", разказа Николай.

Освен, че помага на училищата, той веднага се отзовава и на молбите на семейства в затруднено положение.

"Отделно съм дал на родители и на деца, които са ми писали по Facebook. Дори и на една учителка съм дал, която има две деца, и за нея нямаше устройство, за да може да преподава", каза още мъжът.

Мариета Начева е самотна майка на двама ученици – на 12 и 16 години. Децата учили онлайн, но с устройствата на свои приятели. Писала на Николай, а той реагирал веднага.

"Нито лаптоп имахме - счупен беше, компютър - също повреден, и през техните телефони, нали са стари версии. Момчето каза на следващия ден веднага в 14 ч. да дойда в офиса с малкия си син и му предостави устройство да учи. Беше много щастлив, той си го носи до вкъщи, нагласихме го, пробвахме го и на следващия учебен ден си беше в часовете. Засега малкият е подсигурен, на баткото му даде телефон една негова приятелка, през който учеше, защото е по-нов модел", споделя Мариета.

"Известно време нямахме подходящите версии на телефоните, малкият ми брат не можеше да учи и Ники даде устройство, на което брат ми да учи. Вече програмата Teams може да върви и той учи спокойно", обясни големият син Любомир.

В присъствието на екипа ни неочаквано Николай изненада Любчо като му подари нов телефон. За Коледа пък Ники подари лаптоп на момче без баща, чиято майка е болна, за да може да се обучава онлайн.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на Николай...Господ здраве да му дава за да продължава да помага. Сигнализирай за неуместен коментар