България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се справим с трудностите при онлайн обучението?

Мила Иванова от "Заедно в час" със съвети към родителите на учениците

03.12.2020 | 08:43 Редактор: Ралица Братанова

Дистанционното обучение се оказа предизвикателство не само за преподавателите и учениците, но и за родителите.

Именно заради това учители от програмата на "Заедно в час" споделиха съвети и трикове, които да помогнат за по-добър процес на онлайн обучение.

"Нека да сме търпеливи, технологиите имат свой темперамент. Нещата ще се нормализират от технологична гледна точка, а и вече доста опит е натрупан и от страна на родителите, и от страна на учителите", коментира Мила Иванова от "Заедно в час" в ефира на "България сутрин".

Тя уточни, че има много различни формати на онлайн обучение и най-добрият начин да предотвратим технологичните проблеми, ако възникнат такива, е много добре да сме планирали процеса, така че да имаме и друг вариант.

"И да сме наясно, че ако възникнат проблеми, не е краят на обучението, има начини да бъде компенсирано", допълни още Иванова.

По думите ѝ основните предизвикателства, пред които са изправени и учители, и родители, са свързани с мотивацията на децата и това те да си представят процеса нормално, а не като ваканция

"Основните неща, които родителите споделят, е колко качествено успява детето да учи в такъв формат, както и управлението на пространството и времето", коментира Иванова.

Тя допълни, че проблемите, които открояват преподаватели и родители, са едни и същи. Това било възможност за партньорство между тях, не само по време на онлайн обучението.

Мила Иванова даде 3 основни съвета към родителите:

- Да не забравят, че не са се превърнали в учители и тук двустранната комуникация с училището е ключова

- Да се грижат за собственото си състояние. А ако става въпрос за мотивацията на децата им, първата стъпка е да говорят с тях

- Да осъзнаем сложността на този процес, да сме съпричастни едни към други и да търсим и друга подкрепа

Според нея не се говори достатъчно за учениците с увреждания и разговорът тепърва трябва да се води.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК