Всеки трети в света няма достъп до онлайн обучение

Децата стават по-често жертви на насилие и неглижиране

21.11.2020 | 08:31 Редактор: Юлия Христова
Всеки трети в света няма достъп до онлайн обучение

2020 година показа колко сериозно са засегнати от кризите децата, независимо от държавата, в която живеят, пише Европейската комисия по повод Световния ден на децата (20 ноември). Денят е определен с решение на ООН от 1954 година, но повечето държави се придържат към собствените си традиции за датата на празника.

Пандемията от коронавируса ограничи достъпа до образование за децата и в дългосрочен план може да се очаква негативен ефект върху благосъстоянието, развитието и защитата им.

Децата стават по-често жертви на насилие и неглижиране, имат ограничен достъп до услуги или нужните социални грижи, посочват от Брюксел.

В световен мащаб 1,5 млрд. учащи бяха засегнати от разпространението на вируса и затворените учебните заведения.  Един от всеки трима, или повече от 460 млн. души, пък въобще нямат достъп до дистанционно обучение.

За много от живеещите в зони на конфликт затворените училища не означават единствено ограничен достъп до образование, а и до сигурност, храна и вода. Така те се оказват заплашени от крайна бедност или напускат училище, за да започнат работа.

Пандемията увеличи случаите на насилие, включително и онлайн, над деца, посочват още от ЕК.

За да се отговори на тези проблеми, в момента в Брюксел разработват нова стратегия за правата на детето, която ще бъде представена през 2021 година. В момента текат публични консултации и в Комисията очакват предложенията на заинтересованите страни по казуса.

Също през 2021 година ЕК ще представи и своята гаранция за уязвими деца. Тя се основава на искането на Европейския парламент за гарантиран достъп до образование, здравни грижи, адекватно хранене и подслон за децата в риск от крайна бедност. По данни на статистиката над 25% от децата в ЕС са в подобен риск.

Фокусът на програмата е върху децата, живеещи в несигурна семейна среда, децата в институциите, на бежанците и децата със специални нужди.

"Децата имат несравнимата възможност да бъдат най-големите двигатели на промяната. Нашата колективна отговорност е да им дадем средствата да разгърнат пълния си потенциал; по този начин изграждаме свободни, приобщаващи, проспериращи, мирни и демократични общества", заключават от ЕК в посланието си по повод Световния ден на децата, цитирани от investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК