Трети по смъртност в Европа: Сбъднаха ли се думите на Мутафчийски?

По-строги мерки засега няма да се въвеждат

19.11.2020 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

България зае третото място по смъртност от коронавирус в Европа. На Балканите пред нас в "черния списък" е само Северна Македония.

"Предстоят времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи, и то на тези, които много обичаме", каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг през март тази година. 

Седем месеца по-късно вече го живеем. На базата на последните две седмици България се намира на трето място по смъртност в Европа и на второ на Балканите. По заболеваемост страната ни заема 13-о място в Европа и второ на Балканите. 

"В момента се намираме се в ситуация, която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към много по-строги мерки", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По-строги мерки засега няма да се въвеждат. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се обсъжда поетапното връщане на учениците в клас.

Според директора на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, обстановката в София е сложна, но лекарите не са безпомощни. Здравният министър Костадин Ангелов е на мнение, че здравната ни система е била подготвена за втората вълна на коронавируса. 

А на този етап антигенните тестове ще се правят навсякъде, но няма да бъдат приравнени към PCR тестовете. PCR тестът ще е по желание на пациента.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
19 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 3 години
Мутафчийски е искал да каже, че България не е готова за това...А трябва да е готова... Парите за здравеопазване и кадърните лекари и политици се броят на пръсти... Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 34
Deana
преди 3 години
Мутафчиев да не всява страх на българския народ защото това което излиза от устата му е проклятие срещу хората. Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 3 години
Спокойно, поне в това отношение вярвам че ще сме първенци... Сигнализирай за неуместен коментар
1
38 rate up comment rate down comment 12
Елка Николова
преди 3 години
Явно греяната ракия на ,,мъдреците''българи и чайчето и асперина на Мангъров не помогнаха!Поговорката е вярна:Каквото посееш,това ще жънеш!За съжаление жътвата е богата ...много по вече починали.Има статистика! Сигнализирай за неуместен коментар