България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар за Ковид-19: Сбъдва се всичко, което каза ген. Мутафчийски

Да протестираш срещу маските е опасно, посочи проф. Златимир Коларов

21.10.2020 | 09:15 Редактор: Юлия Христова

Хипократ казва, че изкуството на медицината се състои от три елемента: болест, болен и лекар. Две части от това уравнение са непожелателни, но вероятни... имаме и болести, и болни, важното е да ги има лекарите, че иначе сме за никъде. 

Определено ситуацията се промени на цялата планета. Нашият нормален живот буксува на място. Настъпиха огромни промени в психиката, натрупа се огромно напрежение. Дано бентът да не се скъса. Да протестираш срещу маските е опасно.. Това каза за "България сутрин" ревматологът и председател на Дружеството на писателите лекари "Димитър Димов" и на медицинското дружество по остеопороза и остеоартроза проф. Златимир Коларов.

По негово мнение дистанцията и маските са задължителни. 

"Трябва да си коригираме поведението, да създадем модел на живот", допълни той.

"Ако бяхме взели шведския модел, щяха да загинат 3500 души в средата на май. Като общество трябва да се грижим за сираците, болните, инвалидите и възрастните", отбеляза още лекарят за Bulgaria ON AIR.

"Всичко, което каза ген. Мутафчийски и останалите членове на Щаба, се сбъдва, за съжаление", подчерта проф. Коларов.

Според него много от хората, страхувайки се от Ковид-19, са починали именно от страх и са забавили лечението на сърдечните си заболявания.

"Въпросът е в спазване на баланс. Контактът с лекар трябва да е регулярен", коментира той. 

Утре в Народната библиотека предстои и представянето на книгата му "Illusio Magna".

"Книгата ми е за история, извадена от нашата действителност. Баща ми ми разказа за случай преди години за лекарска грешка. Зад всяка диагноза се крият съдби. Тя регистрира факт, но ако не работим с пристрастие, не става. Няма лекар, който като се прибере вкъщи, да не се сети за някой болен. Често пъти казвам на моите студенти да приемат професията си като мисия", разказа още ревматологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
3 rate up comment rate down comment 1
Тошко
преди 3 години
Миролюба Бенатова ще направи ли пак интервю на ген. Мутафчийски???? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 3
Тошко
преди 3 години
Всички, които не носят маски да бъдат съдени за умишлено разпространение на зараза предизвикваща смърт! Това е и действие срещу държавната сигурност. Само с глоби не става! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 3 години
Не знам какъв модел на поведение трябва да имаме ,но е ясно че са нужни правила и то строгис глоби и наказания за да се научим да ги спазваме.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Всеки ден разнопосочна информация Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 6
Говид19
преди 3 години
Вземете се скрийте всички,прошляци!Спете с маски,къпете с тях,ако искате.*** на Тико.Попиляхте хората!Страх и паника,нали това ви е целта?Пука ви на шмайзера за хората,както на Тико му пука.Пука му да гушне 6те млрд и бай-бай.Трябва да ви съдят всички! Сигнализирай за неуместен коментар