Започва се: Ирландия първа в ЕС върна пълната карантина

Затягат мерките и в Румъния, Германия и Испания

20.10.2020 | 14:07 Редактор: Георги Камарашев

Ирландия първа от страните в Европейския съюз връща карантината от най-високото ниво 5 заради Ковид-19. 

В продължение на 6 седмици животът в страната ще бъде поставен на пауза. Магазини и фризьорски салони затварят врати, а властите призоваха гражданите да останат по домовете си, където обаче не могат да се събират със своите роднини или приятели.

Въвежда се ограничение и за спортуване - до 5 километра от дома. Баровете и ресторантите в страната ще могат да предлагат само доставки до домовете.

Ирландските власти заявиха, че училищата остават отворени.

Не такава е ситуацията в Букурещ, където обучението преминава изцяло онлайн. Само за последните 24 ч. в румънската столица са регистрирани 581 нови случая на Ковид-19. 

Заради бума на заразени маските стават задължителни на всички обществени места - открити и закрити. При неспазване на наредбата ще се налагат солени глоби. Мерките за борба с вируса ще действат 14 дни.

Има вероятност в още два румънски града да бъдат въведени строги мерки заради нарастващия брой инфектирани с Ковид-19.

Карантина се налага и в регион на германската провинция Бавария. Хората ще могат да напускат домовете си само за да пазаруват продукти от първа необходимост и за да отидат на работа

Ограничения се въвеждат и в испанския регион Навара. От четвъртък влизането и излизането от района ще бъде забранено за две седмици, а баровете и ресторантите ще бъдат затворени. 

Сериозна е обстановката с разпространението на вируса и във Франция, където за първи път от май в интензивните отделения има повече от 2000 души. Повече от половината интензивни легла в Париж вече са заети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК