Мелатонинът подобрява шансовете на организма срещу Ковид-19

Това са установили американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на заболяването

20.10.2020 | 06:30 Редактор: Георги Камарашев
Мелатонинът подобрява шансовете на организма срещу Ковид-19

Американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на коронавирусна инфекция, са установили, че терапия с хормона мелатонин или високото му ниво в организма помага на пациентите да оцелеят, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.

"Изследвахме как различни хормони и подобни на тях вещества влияят на състоянието на пациенти, които се нуждаят от включване на системи за изкуствено дишане. Попадането на мелатонин в организмите на такива пациенти значително повишава шансовете от благоприятен изход от болестта, което е характерна както за пациенти с Ковид-19, така и на хора с други белодробни заболявания", пишат авторите на изследването, проведено от доц. Николас Татонети от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Точният начин на действие на мелатонина върху заразените с Ковид-19 все още не е разкрит от учените, предаде БНР.

Американският държавен глава Доналд Тръмп е третиран в болница срещу коронавирус с различни препарати, сред които и мелатонин, стана ясно от съобщение на лекаря на президента. На 2 октомври д-р Шон Конли обяви, че Тръмп е взел доза от осем грама коктейл от антитела на "Редженерон", след което е приемал цинк, витамин Д, аспирин, мелатонин и фамотидин.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК